Starroperation vid grå starr

Gråstarroperationer är mycket vanliga då många får ögonsjukdomen när de blir äldre. Under en starroperation byts ögats grumliga lins ut mot en ny konstgjord lins.


Starroperation vid gråstarrGrå starr är en vanlig ögonsjukdom. När vi blir äldre blir ögats lins grumligare vilket gör att synskärpan försämras.

Det finns ingen medicinering mot grå starr och därför är starroperationer väldigt vanliga.

Så går starroperationen till

En starroperation vid grå starr är en enkel operation. Den tar cirka 20 minuter och du får gå hem samma dag.

Innan operationen får du träffa en ögonläkare som mäter längden på ögat och provar ut styrkan på den nya linsen. Detta görs med hjälp av ultraljud och laserljus.

Du får bedövningsmedel i ögat i form av ögondroppar. Därefter avlägsnas den egna linsen genom att dela den och suga ut den genom pupillen. Efter det sätts den nya linsen in genom ett litet snitt i hornhinnan.

Efter operationen

Efter en starroperation av grå starr är det vanligt att det känns som att det skaver i ögat. Detta kan vara i upp till ett par veckor. Under den tiden är det viktigt att ögat inte utsätts för något tryck.

Synen kan upplevas som något suddig ett tag efter operationen, men när ögat har läkt ska synen vara helt återställd. Under tiden som ögat läker måste du använda kortisondroppar i ögat. Dessa tar du för att minska risken för ärrbildning och beläggningar på linsen.